Bestanden en programma’s “in the cloud”

The cloud wordt gebruikt voor onze online bestanden en programma’s. Hier zijn heel wat voordelen aan verbonden zoals veilige back-up’s, online samenwerken en het steeds bereikbaar zijn van al je bestanden.

In dit hoofdstuk leer je:

  • Het begrip 'in the cloud'.
  • De voordelen van bestanden en programma's 'in the cloud'.

Presentatie

Alles “in the cloud”: De voordelen

Door de opkomst van de vele app’s voor mobiele apparaten wordt “the cloud” enorm veel gebruikt. Alles wat we op het internet bewaren, staat in the cloud. We weten niet op welke computer (of server) de bestanden juist staan, maar “ergens” zijn ze online terug te vinden. Denk hierbij aan de foto’s en bestanden op Google Drive of op iCloud. Misschien heb je wel documenten op OneDrive of maak je gebruik van een cloud-dienst als Dropbox.
Niet enkel bestanden staan tegenwoordig online, ook programma’s worden online gezet. Deze kan je dan gebruiken zonder te installeren.

Een server - Gebruikt voor alle bestanden en programma's in the cloud

Een server – Gebruikt voor alle bestanden en programma’s in the cloud

De voordelen van “the cloud”

Een veilige back-up

Wanneer je op je computer of smartphone een bestand bewaart, bestaat altijd de kans dat dit verloren gaat. Zo zou je bv. je smartphone kunnen verliezen, de harde schijf van je laptop kan kapot gaan of je zou per ongeluk een kwaadaardige software (malware) kunnen installeren die al je bestanden beschadigt of verwijdert.
Om zulke situaties te vermijden is het gebruik van een back-up gewenst. Je kopieert bv. elke maand al je belangrijke bestanden naar een extern geheugen zoals een USB-stick of externe harde schijf. Maar wat als een blikseminslag al de elektronica in je huis beschadigt? Of wat als je het slachtoffer bent van een inbraak?
De cloud kan ons hierbij helpen. Door je bestanden online te plaatsen, zullen deze steeds voorzien worden van meerdere back-ups die soms zelfs verspreid staan over de hele wereld. Bestanden kunnen zo bijna onmogelijk verloren gaan. Het valt dus zeker aan te raden om je belangrijke bestanden ook online bij te houden.

Overal bereikbaar

Zolang je over internet beschikt, kan je de bestanden in the cloud van overal bereiken. Vanaf je smartphone, je tablet of laptop is alles beschikbaar. Je hoeft dus niets meer kopiëren van apparaat naar apparaat.

The cloud overal beschikbaar

The cloud overal beschikbaar

Delen en samenwerken

Wanneer je bestanden “in the cloud” staan, kan je deze eenvoudig delen met andere gebruikers. Op deze manier kan je ook tegelijkertijd samen aan één en hetzelfde bestand of document werken.

Samenwerken in the cloud

Samenwerken in the cloud

Programma’s in the cloud

Tegenwoordig staan niet enkel je bestanden online, maar ook programma’s. Deze zijn dan meestal gewoon in je webbrowser (bv. Firefox of Google Chrome) te gebruiken. Zo dien je niet steeds de verschillende programma’s op al je apparaten te installeren, want ze staan gewoon in the cloud en dus online.
Een groot voordeel van programma’s in the cloud is dat je bij een nieuwe versie je niets hoeft te updaten. Het programma in the cloud is namelijk steeds de laatste versie en dus helemaal up-to-date!

Enkele bekende diensten/programma’s in the cloud zijn:

Programma's in the cloud: Office Online

Programma’s in the cloud: Office Online