Actualessen

In dit onderdeel vind je lessen waarin we het nieuws over onze technologische maatschappij bestuderen. Zo krijg je dankzij deze actualessen meer inzicht en kennis over wat zich allemaal in de wereld van de informatica afspeelt.
Ben je leraar en wil je op de hoogte blijven van deze actualessen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

kunstmatige intelligentie, artificiële intelligentie, generatieve AI in onderwijs

Artificiële Intelligentie (AI) - Les in opbouw

Kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer weg te denken. Deze technologie verandert binnen de kortste keren de wereld en ons leven.
Wat zit er achter deze technologie? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe behulpzaam is AI? Wat kan generatieve AI (nog) niet? Welke zijn de nadelen en gevaren? Hoe schrijf ik een goede AI-prompt? Je leert het allemaal in dit onderdeel.
The Scoial dilemma: Les met vragen

The Social dilemma – Documentaire

In de schitterende Netflix-documentaire ‘The Social Dilemma’ wordt aangetoond wat de gevolgen en gevaren zijn van onze groeiende afhankelijkheid van social media. Ex-medewerkers van bekende bedrijven geven ons meer inzicht hoe alles juist werkt en wat de grote gevaren zijn!

De corona-app en privacy

In strijd tegen corona heeft België nu ook een app ontwikkeld voor je smartphone. CoronAlert, zoals deze Belgische corona-app heet, kan mensen snel op de hoogte brengen wanneer ze een verhoogd risico hebben opgelopen. Hoe dit juist werkt en wat de voor- en nadelen zijn leer je in deze les.

Big data en Artificiële intelligentie

Van je nieuwe smartphone over moderne wagens tot software in datacenters: alles en iedereen gebruikt vandaag plots Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI). Waar komen al die slimme computers en algoritmes plots vandaan, en zijn ze wel zo slim?

Internet of things - Slimme toestellen verbonden

Vraag iemand naar de toekomst van IT of informatica in onze maatschappij, en je zal horen dat alles om het “Internet of things” (IoT) of “Internet der dingen” zal draaien. Het internet kennen we, maar over welke “dingen” gaat het? Wat is hier zo belangrijk aan? Je leert het allemaal in dit onderdeel.

Blockchain - Een technologie met veel mogelijkheden

Blockchain is hip. Deze nieuwe technologie maakt digitale munten zoals Bitcoin mogelijk en wekt daarnaast veel interesse op bij bedrijven en zelfs overheden. Vanwaar dit enthousiasme voor blockchain en hoe deze technologie werkt, leer je in dit onderdeel.

25 mei 2018 - De GDPR of AVG

Vanaf 25 mei 2018 is de GDPR, de nieuwe Europese privacyregels, van kracht. Wat betekent dit voor ons en voor de bedrijven?

16 oktober 2017 - Lek in wifinetwerken gevonden

Recentelijk ontdekte een onderzoeker van de Universiteit Leuven een beveiligingslek in het WPA2-protocol. Dit brengt heel wat gevaren met zich mee!

12 mei 2017 - Ransomware "WannaCry" richt enorm veel schade aan

Op 12 mei 2017 en de dagen erna slaagt ransomware met naam “WannaCry” erin om meer dan 200.000 computers in meer dan 150 landen te besmetten. De gevolgen zijn ongezien.