Inleiding Microsoft Excel en Google Spreadsheets

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van “Microsoft Excel” of “Google Spreadsheets”. Beide programma’s noemen we een rekenbladprogramma, ook wel spreadsheet-programma genoemd. Maar wat betekent dit?

In dit hoofdstuk leer je:

  • Het nut van rekenbladprogramma's zoals Excel en Google Spreadsheets in dagdagelijkse toepassingen.
  • Enkele rekenbladprogramma's kennen.

Presentatie   Voorbeelden   

Microsoft Excel en Google Spreadsheets

Stel je voor, een ruitjesblad dat alle formules voor jou automatisch uitrekent. Jij schrijft de getallen op het blad en de uitkomst verschijnt automatisch. Dit is wat een digitaal (of elektronisch) rekenblad doet!

Excel en Spreadsheets zijn computertoepassingen die ons in de eerste plaats helpen met rekenen. Net zoals met een rekenmachine kan je eenvoudige tot zeer complexe berekeningen uitvoeren. Het voordeel van Excel en Google Spreadsheets is echter dat je veel overzichtelijker te werk kan gaan en dat je de gebruikte formules of functies kan hergebruiken. Denk hierbij aan een formule waarbij je bepaalde gegevens (parameters) moet invoeren. Zo wil je bijvoorbeeld elke maand uitrekenen hoeveel geld je hebt uitgegeven aan je brommer, of wil je elk weekend uitrekenen wie de topschutter is van je voetbalploeg. Telkens je doelpunten toevoegt, is het duidelijk wie er van de ploeg tot hiertoe de meeste doelpunten heeft gemaakt.

Voorbeeld elektronisch rekenblad - Topschutter

Voorbeeld elektronisch rekenblad – Topschutter

Dagdagelijkse toepassingen

Excel en Google Spreadsheets worden zeer veel in bedrijven gebruikt. De voor de hand liggende voorbeelden zijn dan ook dikwijls boekhoudingen of facturen. Je zal echter zien dat iedereen voordeel kan halen uit het gebruik van deze programma’s. We gebruiken in dit onderdeel zoveel mogelijk toepasbare oefeningen die je misschien zelf ook kan gebruiken. Klik op de volgende link voor enkele voorbeelden van dagdagelijkse toepassingen van Excel en Google Spreadsheets.

Andere rekenbladprogramma’s

Excel en Google Spreadsheets zijn waarschijnlijk de bekendste programma’s die het idee van een digitaal rekenblad. Een lijstje van rekenbladprogramma’s vind je hier:

De vaardigheden die je gedurende deze lessenreeks leert, kan je gebruiken in al deze programma’s.

Opgelet: Er is één belangrijke opmerking betreffende de taal van je gekozen programma. De functies (zie hoofdstuk Functies) in Excel krijgen een taalafhankelijke naam. Zo heb je bijvoorbeeld een functie die alle waarden van cellen optelt. In het Engels heet deze functie “SUM” en in het Nederlands is dit “SOM”. Deze cursus geeft hoofdzakelijk voorbeelden van de Nederlandse versie, maar licht de Engelse namen eveneens toe.