Internet of things: Slimme toestellen verbonden
Vraag iemand naar de toekomst van IT of informatica in onze maatschappij, en je zal horen dat alles om het “Internet of things” (IoT) of “Internet der dingen” zal draaien. Het internet kennen we, maar over welke “dingen” gaat het? Wat is hier zo belangrijk aan? Je leert het allemaal in dit onderdeel.
In dit hoofdstuk leer je:
- De betekenis van Internet of things of Internet der dingen.
- Voorbeelden van het Internet of things.
- Door wie en hoe het Internet of things gebruikt wordt.
- De problemen van het Internet of things.
Ook een Premium School worden? Klik hier!
Aanmelden kan je met de gegevens die je van jouw leerkracht of begeleider ontvangen hebt.
Een sterke groei van IoT-toestellen
Het gerenommeerde analysebureau Gartner voorspelt dat er in 2020 ongeveer 20 miljard “IoT”-toestellen verbonden zullen zijn met het internet. Vijf jaar later zouden het er al 25 miljard zijn. Dat zijn enorme cijfers, maar wat zijn IoT-toestellen nu precies, en waarom zijn ze zo populair?
IoT is de afkorting van het Engelse Internet of Things, wat letterlijk vertaald internet der dingen betekent. Het is een populaire term waarmee de explosieve groei van toestellen die verbonden zijn met het internet beschreven wordt. Denk daarbij niet aan je laptop, je smartphone of servers in de cloud. Deze vormen namelijk de ruggengraat van het ‘oude’ internet.
De ‘dingen’ waarover het gaat, zijn alle andere toestellen die verbonden zijn met het internet. Voor consumenten gaat het bijvoorbeeld over een slimme thermostaat, slimme verlichting, een Apple Watch of een smart tv, maar bijvoorbeeld ook een auto. Vanuit het standpunt van bedrijven kan je denken aan allerhande sensoren, bijvoorbeeld in bestelwagens om pakketjes op te volgen, of in fabrieken om belangrijke machines vanop een centrale locatie in het oog te houden. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken, of je kan iets wel “slim” maken. Dit wil meestal gewoon zeggen dat je het toestel in kwestie met het internet verbonden hebt.
Het belang en de impact van het IoT kan je bekijken over vier domeinen: consumenten, bedrijven, infrastructuur en veiligheid.
IoT voor de consument
Voor jou en voor mij betekent het IoT dat ons leven op termijn slimmer en eenvoudiger wordt. Hoe meer je met het internet verbindt, hoe meer je vanop afstand kan bedienen of kan automatiseren. Denk bijvoorbeeld maar aan een verwarming die automatisch opspringt wanneer je op je werk vertrekt, en zich ’s ochtends uitschakelt wanneer de laatste bewoner het huis heeft verlaten. Andere voorbeelden zijn slimme luidsprekers zoals de toestellen van Sonos, of slimme “dongles” voor je televisie zoals de Google Chromecast. Ook die dingen zijn verbonden met het internet, enkel zo kunnen ze aan de muziek (bv. Spotify) en de series (bv. Netflix) die je wil afspelen. Dankzij een internetverbinding in een wagen, kan je dan weer vanop afstand met een app de airco activeren, of de lichten laten knipperen wanneer je het voertuig even niet vindt op een drukke parking.
Ook een Premium School worden? Klik hier!
Aanmelden kan je met de gegevens die je van jouw leerkracht of begeleider ontvangen hebt.