Kennismaking met Scratch

Het online programma “Scratch” leert je op een aangename manier programmeren. In deze eerste les leer je een account aanmaken en maak je kennis met de werkomgeving van Scratch.

In dit hoofdstuk leer je:

  • Een account en project aanmaken in Scratch.
  • De verschillende onderdelen van de werkomgeving van Scratch.

Video

Leren programmeren met Scratch

Scratch is een gratis website waarmee je leert programmeren. Programmeren doe je normaal gezien door gebruik te maken van een (soms ingewikkelde) programmeertaal, maar niet bij Scratch. In Scratch combineer je instructies door middel van te slepen en bouw je zo een leuk programma of spelletje. Hierdoor kan je je volledig concentreren op de structuur en logica van je programma en hoef je je dus geen zorgen te maken over een programmeertaal.

Een Scratch-account aanmaken

Hoewel je voor het gebruik van Scratch geen account nodig hebt, is dit toch aan te raden. Wanneer je bent aangemeld, kan je de projecten (programma’s of spelletjes) die je maakt, bewaren en eventueel delen.

Volg volgende stappen om een Scratch-account aan te maken:

  • Ga naar https://scratch.mit.edu/.
  • Scratch neemt de taal over van je webbrowser. Indien deze niet op Nederlands staat, scroll je helemaal naar onder en wijzig je de taalkeuze.
  • Klik op “Word Scratcher” (in het Engels: “Join Scratch”).
  • Kies een Scratch-gebruikersnaam en paswoord. Opgelet: Je moet steeds aanmelden met je gebruikersnaam, niet met je e-mailadres. Vergeet de gebruikersnaam dus niet!
  • Vul de nodige gegevens is.
  • Ga in een nieuw tabblad naar je e-mailinbox. Open de mail van Scratch en bevestig je account. Opmerking: Je kan in principe ook werken zonder je account te bevestigen, maar op die manier ben je zeker dat je account correct is gelinkt aan je e-mailadres.

Scratch account aanmaken

Word Scratcher: Maak eenvoudig een Scratch account aan.


Opgelet: De inhoud en het lesmateriaal van deze pagina zijn enkel voor Premium Scholen.
Ook een Premium School worden? Klik hier!
Aanmelden met (school)code

Aanmelden kan je met de gegevens die je van jouw leerkracht of begeleider ontvangen hebt.

Please log in to access this page.