Een presentatie maken met dia’s of slides

Presentaties bestaan meestal uit verschillende dia’s of ook wel slides genoemd. In dit onderdeel bekijken we de mogelijkheden die je hebt bij bv. Microsoft PowerPoint en Google Presentaties

In dit hoofdstuk leer je:

  • Dia's toevoegen met een toepasselijke indeling.
  • Een presentatie functioneel opmaken.
  • Gebruik maken van een thema voor je presentatie.
  • Overgangen tussen dia's instellen.
  • Verwijzen naar een webpagina of andere dia via een link of koppeling.


Oefeningen

Een nieuwe dia toevoegen

Er zijn verschillende mogelijkheden om dia’s toe te voegen. Dit kan meestal via de menu of gewoon aan de linkerkant in het dia-venster. Indien je een dia op een andere plaats wil zetten, kan je deze gewoon verslepen.

Dia-indeling

Bij het invoegen van een nieuwe dia is het belangrijk om de juiste dia-indeling (of lay-out) toe te passen. Dit maakt het toevoegen van inhoud aan de dia veel gemakkelijker en zal de opmaak van de presentatie overzichtelijker maken.
Je kan de dia-indeling indien gewenst in een latere fase nog aanpassen, maar dit werkt soms niet zo vlot.

Dia-indeling wijzigen in Google Presentaties

Dia-indeling wijzigen in Microsoft PowerPoint

Een presentatie functioneel opmaken

Een presentatie opmaken is belangrijk als je wil dat ze een indruk maakt op je publiek. De kleuren, het lettertype en de achtergrond zijn voor een groot stuk bepalend voor een geslaagde presentatie. Je kan hierbij kiezen voor een standaardthema of een eigen ontwerp.

Thema’s

Je hebt een uitgebreide keuze aan thema’s om op je presentatie toe te passen. Deze thema’s passen een aantal opmaakkenmerken automatisch toe op je presentatie. Zo wordt het lettertype, de kleur, de achtergrond, opsommingstekens, enz. aangepast naargelang het gekozen thema.

Animaties en overgangen worden niet aangepast bij de keuze van een thema.

Je kan een thema daarna gerust nog aanpassen naar eigen wens.

Overgangen tussen dia’s instellen

Overgangen tussen dia’s bepalen hoe je presentatie van één dia naar een andere wisselt. Probeer binnen één enkele presentatie niet te experimenteren met verschillende overgangen. Kies een overgang en pas deze toe op alle overgangen.

Bij de meeste presentatie-programma’s heb je nog extra instellingen die je kan toepassen op een overgang. Denk daarbij aan de duur van de overgang en wanneer de overgang moet starten.

Dia-overgang wijzigen in Google Presentaties

Dia-indeling wijzigen in Microsoft PowerPoint

Een link naar een andere dia of een website

Vaak wil je vanuit je presentatie verwijzen naar een website, een YouTube-filmpje of misschien wel gewoon naar een andere dia in je presentatie. Dit kan je allemaal met zowel Microsof PowerPoint als met Google Presentaties.
De officiële uitleg voor het toevoegen van links vind je hier:

Een link toevoegen naar een andere website

Selecteer hiervoor het woord, afbeelding of ander object dat je als link wil gebruiken en klik rechtermuisknop. Afhankelijk van het gebruikte programma heb je dan een optie “Link” / “Hyperlink” / “Koppeling” / … . Hier kan je de link of URL ingeven van de website naar waar de link moet verwijzen.

Een link, URL of koppeling toevoegen aan je tekst in Google Presentaties.

Een link toevoegen op een afbeelding in Microsoft Office.

Een link of knop toevoegen naar een andere dia

Je zou ook een link kunnen plaatsen naar een andere dia in je presentatie. Dit doe je op bijna dezelfde manier als een gewone link. Nu verwijs je echter niet naar een website, maar naar een dia die zich in je presentatie bevindt.

Een link toevoegen naar een andere dia in Google Presentaties

Een link toevoegen naar een andere dia in Microsof PowerPoint

Algemene opmaak

Wil je afbeeldingen toevoegen, een tekst speciale opmaak geven of een opsommingsteken veranderen? Gebruik hiervoor dan de technieken die je geleerd hebt bij andere Office-pakketten zoals Word.

Leerkracht informatica?

Mis niets van onze nieuwe oefeningen, video’s en veel meer dankzij de nieuwsbrief en onze Facebook-pagina!

Recente updates

Stel je vraag!

Iets niet gevonden op onze website? Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag verder.