Efficiënt werken met een browser of webbrowser

Wil je echt goed met een browser of webbrowser kunnen werken? Bekijk dan deze handige tips om snel en efficiënt van je browser gebruikt te kunnen maken. Bekijk zeker de video en oefen deze tips aan de hand van de oefeningen.

In dit hoofdstuk leer je:

 • Tips om efficiënt te kunnen werken met de browser.
 • Sneltoetsen voor veelgebruikte functies in een webbrowser.
 • Het verschil tussen een webbrowser en een zoekrobot.
 • Enkele populaire webbrowsers.

Video   Oefening   Test je kennis   

Wat is een browser, webbrowser of internetbrowser?

Het programma waarmee je op je computer, tablet of smartphone websites bezoekt, noemen we de webbrowser. De webbrowser wordt ook wel gewoon browser of internetbrowser genoemd. Enkele populaire browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Microsoft Edge.

Populaire webbrowsers

Populaire webbrowsers: Chrome, Firefox, Safari, Edge


Vergis je niet met een “zoekrobot” of “zoekmachine”. Een zoekrobot is een soort website waarmee we informatie op het internet kunnen zoeken zoals www.google.com. Via een webbrowser, bv. Google Chrome, kunnen we gebruik maken van een zo’n zoekrobot.
Bekijk je websites op je smartphone, dan maak je ook gebruik van een webbrowser. Op Apple-apparaten zoals iPhone en iPad is de standaardbrowser “Safari”, op Android-toestellen is dit “Google Chrome” of varianten hiervan.

Wens je gebruik te maken van een andere webbrowser op je pc of smartphone, kan je deze altijd bij installeren. Je kan dus zeker meerdere webbrowsers op je apparaat hebben staan, wat zelfs een goed idee is.

Webbrowser Chrome

De webbrowser Google Chrome

Webbrowser Firefox

De webbrowser Firefox

Wat is de beste webbrowser?

De populaire webbrowsers hebben ongeveer dezelfde mogelijkheden, maar zien er wat anders uit. Probeer zelf eens verschillende webbrowsers uit en ontdek welke jij het handigste vindt om mee te werken.
Onze voorkeur gaat uit naar Google Chrome en Mozilla Firefox. Ze zijn snel, hebben heel wat add-ons, je kan ze eenvoudig op zowel Windows als Mac installeren en kunnen je voorkeuren eenvoudig in te cloud bewaren.

Als we puur naar statistieken kijken, dan zien we dat meer dan 70% van de bezoekers van Informaticalessen de webbrowser Google Chrome gebruikt. Op de tweede en derde plaats vinden we Firefox en Safari met “slechts” 7 à 8 procent. Dit is logisch, want momenteel is Google Chrome ruim de populairste webbrowser.

Webbrowser bezoekers Informaticalessen

Overzicht meestgebruikte webbrowsers voor Informaticalessen

Add-ons of extensies installeren

Een add-on of extensie is een uitbreiding die je kan installeren in je webbrowser. Het maakt je webbrowser slimmer door een extra functionaliteit toe te voegen.

Er bestaan veel verschillende soorten add-ons, van een automatische spellingscontrole tot add-ons waarmee het mogelijk is om filmpjes van Youtube te downloaden. Eén van de meest populaire add-ons is Adblock Plus. Deze extensie kan bijna alle reclame blokkeren.

Hier vind je de enkele links naar extensies, maar opgelet, deze zijn browser-specifiek. Dat wil zeggen dat de extensies speciaal zijn ontworpen voor een specifieke browser.

Extensies add-ons Google Chrome

Extensies of add-ons voor Google Chrome

Snel werken met tabbladen

Hieronder vind je tal van handige tips die je sneller leren werken met een webbrowser op je computer. Oefen deze in en je zal zien dat je de tips snel zal kunnen onthouden en gebruiken.

 • Open een link meteen in een nieuw tabblad:
  • 1e mogelijkheid: Klik met het wieltje van je muis op een link.
  • 2e mogelijkheid: Houd CTRL ingeduwd en klik op een link.
 • Een nieuw tabblad open je snel met de sneltoets CTRL + T of CMD + T (Mac).
 • Een openstaand of actief tabblad snel sluiten doe je met de sneltoets CTRL + W of CMD + W (Mac).
 • Een tabblad snel sluiten doe je door bovenaan met het wieltje van de muis te klikken.
 • Wil je een tabblad dat je net hebt gesloten opnieuw openen, maak dan gebruik van de sneltoets CTRL + SHIFT + T of CMD + SHIFT + T.

Tip: Laat nooit te veel tabbladen openstaan. Dit vraag veel geheugen van je computer waardoor deze trager wordt.

Klikken op het scroll- of muiswieltje.

Klikken op het scroll- of muiswieltje.

Favorieten bewaren in je bladwijzerwerkbalk

De bladwijzerbalk, die soms geactiveerd dient te worden, is zeer nuttig wanneer je werkt met favorieten. Heb je een veelbezochte website, sleep dan het icoontje voor de URL (adres van de website) naar de werkbalk. Automatisch zal er een knop verschijnen. Deze kan je op elk moment gebruiken om naar de desbetreffende website te surfen.

De bladwijzerbalk in Google Chrome

De bladwijzerbalk in Google Chrome.

Bestanden downloaden

Wanneer je een bestand downloadt van het internet, zal dit op je computer bewaard worden. Wil je het bestand zien in je bestandsverkenner, kan je hierin laten weergeven.

Normaal komen deze in je map “Downloads” op je computer terecht. Vind je ze niet? Ga dan naar de instellingen van je webbrowser en wijzig indien nodig de map waar ze moeten gedownload worden.

Downloads weergeven chrome

Downloads van Chrome laten weergeven in de bestandsverkenner.

Downloads weergeven Firefox

Downloads van Firefox laten weergeven in de bestandsverkenner.

Wanneer we zelf een foto naar het internet sturen, heet dit uploaden.

Een afbeelding opslaan

Wil je een afbeelding opslaan? Klik rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer “Afbeelding opslaan als…” en kies een locatie.

Tip: Wanneer je in Google Afbeeldingen een foto wil kopiëren, klik dan altijd eerst op “Afbeelding weergeven”.

Een afbeelding opslaan in de webbrowser.

Een afbeelding opslaan in de webbrowser.

Extra informatie opzoeken

Wanneer je op een website bent, wil je regelmatig iets opzoeken over wat je aan het lezen bent. Hiervoor kan je volgende twee manieren gebruiken:

 • Open een nieuw tabblad (bij voorkeur met CTRL + T) en start meteen met typen. Je tekstcursor staat in de adresbalk waar je zoektermen kan ingeven.
 • Selecteer de tekst waar je meer over wil weten, rechtermuisknop en klik op “Google doorzoeken …” of “Zoeken bij Google naar …”

Snel zoeken op Google.

Snel zoeken op Google.

Tekst zoeken op een webpagina

Een zoekmachine (bv. Google) verwijst regelmatig naar een stukje tekst op een webpagina. Wanneer je op deze pagina komt, vind je soms de gezochte inhoud niet terug.

 • Gebruik hiervoor de optie “Zoeken” die je in bijna elk programma hebt. Dit kan met de sneltoets CTRL + F of CMD + F (Mac) of via de menu Bewerken.
 • Typ het stukje tekst in en de browser zal aantonen waar de tekst op de pagina terug te vinden is.

Een webpagina doorzoeken met CTRL-F.

Een webpagina doorzoeken met CTRL-F of CMD-F.

Een webpagina vernieuwen, refreshen of opnieuw laden

Wanneer een website is bijgewerkt, zijn de wijzigingen niet altijd meteen zichtbaar. Gebruik de refresh-knop om de nieuwe inhoud van de webpagina op te halen. Een sneltoets hiervoor is CTRL + R of CMD + R (Mac).

Belangrijk: Werkt dit niet? Dan kan het zijn dat je browser de oude versie in het geheugen of cache heeft geplaatst. Dit wil zeggen dat je browser geen nieuwe info laat zien, maar gewoon de laatste versie die hij in het verleden heeft gedownload. Om dit op te lossen zal je de cache of het gehuegen van je browser moeten leeg maken.

Refresh of vernieuwen van webpagina

Refreshen of vernieuwen van webpagina.

Privé- of incognitovenster

Wanneer je niet wil dat gegevens van het internet op je computer bewaard blijven, kan je gebruik maken van het privévenster (Firefox) of incognitovenster (Chrome). Zo’n venster is ook bijzonder handig wanneer je iemand anders op je computer wil laten inloggen op bv. Facebook of Google. Op die manier blijf jij nog wel steeds aangemeld in je browser, maar kan de andere persoon ook aanmelden zonder dat dit onthouden zal blijven.

Incognitovenster Chrome

Een incognitovenster in Chrome.

Voorkeuren of instellingen bewaren

De kans is groot dat je meer dan enkel je eigen computer gebruikt. Soms werk je ook al eens op een tablet, smartphone of gewoon op een andere computer (bv. op school of bij vrienden). Om toch snel je eigen voorkeuren ter beschikking te hebben, kan je jezelf aanmelden op je browser. In Firefox gaat dit met een Firefox-account en bij Chrome met je Google-account. Wanneer je bent aangemeld zal je gebruik kunnen maken van je bladwijzerbalk, geschiedenis en andere instellingen.

Instellingen en voorkeuren Chrome

Instellingen en voorkeuren koppelen aan een Google-account in Chrome.

Leerkracht informatica?

Mis niets van onze nieuwe oefeningen, video’s en veel meer dankzij de nieuwsbrief en onze Facebook-pagina!

Stel je vraag!

Iets niet gevonden op onze website? Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag verder.