Opdracht: Computernetwerken

Met deze opdracht gebruiken we de verworven kennis over computernetwerken.
Gebruik dit document om je antwoorden te noteren:

 

Netwerkapparatuur

Hieronder vind je omschrijvingen van verschillende netwerken. Geef bij elke omschrijving het netwerkapparatuur dat we zoeken.
Kies hiervoor uit: ModemSwitchRouterWi-fiUTP-kabelRepeaterAccess PointServer.

Situatie 1:
Joni heeft thuis draadloos netwerk. Ze kan met haar smartphone in de living prima op internet. Wanneer ze echter op haar kamer zit, heeft zeeft ze nauwelijks bereik. Met welk apparaat zou ze het draadloos signaal kunnen versterken, zodat ze ook op haar kamer een goed bereik heeft?

Situatie 2:
Sam zit tijdens de week op internaat waar wel 250 leerlingen verblijven. Elke kamer heeft een netwerkkabel die ze kunnen aansluiten op hun laptop. De netwerkkabels van alle kamers komen beneden samen in een soort kast waarin ze allemaal zijn geconnecteerd. Welke netwerkapparaten zitten er in deze kast zodat er veel apparaten kunnen worden aangesloten op het netwerk?

Situatie 3:
Lotte heeft problemen om op internet te gaan. Ze ziet dat ze een goed Wi-fi signaal heeft, maar het internet blijkt toch niet te werken. Waarschijnlijk is de verbinding tussen het netwerk en de internetprovider niet goed. Lotte probeert het probleem op te lossen door een apparaat te herstarten. Welk apparaat zou dit kunnen zijn? Het is het apparaat dat zich tussen het netwerk en de internetprovider bevindt en hangt meestal ergens in de garage of aan de TV.

Situatie 4:
In de nieuwe woonst van Stef is er internet aanwezig, maar hiervoor is slechts één netwerkkabel ter beschikking. Stef wil graag een netwerk aanmaken zodat iedereen van zijn gezin draadloos netwerk ter beschikking heeft en dat de TV en Playstation via een netwerkkabel kan worden aangesloten. Welk apparaat moet hij aansluiten op de aanwezige netwerkkabel?

Situatie 5:
Wanneer Emma op school werkt, kan ze al haar bestanden bewaren in het netwerk. Dit wil zeggen dat ze op elke computer haar bestanden kan openen. Waarop worden deze bestanden dan juist bewaard?

IP-adres

Voer onderstaande opdrachten en noteer je antwoorden in het document.

Mijn IP:
Wanneer er informatie naar jou verstuurd wordt over het internet, komt dit bij jou terecht dankzij je IP. Je IP is het unieke adres waarop je bereikbaar bent (zoals bij een telefoonnummer). Iedereen die op hetzelfde netwerk zit, heeft meestal hetzelfde IP voor de buitenwereld. Zoek op Google welk IP je hebt. (bv. Wat is mijn IP).


Mijn netwerk-IP:
Vermits je ook binnen je eigen netwerk bereikbaar moet zijn, heb je ook een IP-adres dat enkel binnen het netwerk gekend is. Om dit te weten te komen heb je voor macOS en Windows een commando-programma nodig en het juiste commando:
Windows: Open Command Prompt en gebruik het commando ipconfig
macOS: Open Terminal en gebruik het commando ifconfig
Chrome OS: Ga naar de instellingen van je draadloos netwerk. Daar vind je jouw IP.


Je IP-adres in Command Prompt via het commandp ipconfig.

Je IP-adres in Command Prompt via het commandp ipconfig.


IP website:
Ook elke website heeft een eigen uniek IP-adres. Gelukkig moeten wij dit niet gebruiken en kunnen we gewoon de naam van een website ingeven. De computers zelf, werken wel met het IP-adres. We kunnen dit IP-adres achterhalen door te pingen met de website. Dit wil zeggen dat we gaan testen of we connectie kunnen maken met een website, waardoor ook het IP-adres van de website zal verschijnen. Zoek het IP-adres van facebook.com.
Windows: Open Command Prompt en gebruik de instructie ping www.facebook.com
Chrome OS: Duw CTRL+ALT+T en gebruik de instructie ping www.facebook.com
macOS:Open Terminal en gebruik de instructie ping www.facebook.com


Een ping-commando

Een ping-commando naar Google met een antwoord van hun IP-adres 209.85.171.100.

Leerkracht informatica?

Mis niets van onze nieuwe oefeningen, video’s en veel meer dankzij de nieuwsbrief en onze Facebook-pagina!

Recente updates

Stel je vraag!

Iets niet gevonden op onze website? Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag verder.