Opdrachten: Malware en andere gevaren op het internet

Met deze opdracht gebruiken we de verworven kennis over malware en andere gevaren op het internet.
Gebruik dit document om je antwoorden te noteren:

 

Symptomen

Ruben heeft met het geld dat hij verdiend heeft door bij te klussen zelf een laptop kunnen kopen. Na enkele maanden heeft hij echter al last van malware. Lees hieronder de problemen die hij heeft en noteer enkel de symptomen die kunnen wijzen op malware.

Nadat Ruben een programma heeft geïnstalleerd, is zijn laptop plots behoorlijk traag geworden. Hij krijgt ook steeds de vraag om Windows te updaten, wat Ruben maar niets vindt. Wanneer Ruben browst op het internet heeft hij veel meer reclame dan vroeger, zelfs op gewone websites zoals Wikipedia.
Bij heel veel websites waar Ruben naar surft wordt er iets gevraagd over cookies, zonder te weten wat dit is, klikt Ruben altijd op de knop accepteren of op OK.
Tot slot vraagt Google Chrome regelmatig om een Engelse website te vertalen naar het Nederlands. Ruben kan echter Engels.

Oorzaken

Lees hieronder hoe Ruben zijn laptop gebruikt en noteer wat hij goed en wat hij niet goed doet om malware te vermijden.

Ruben gebruikt zijn computer enkel voor school en te gamen (spelletjes spelen). De games die hij speelt koopt hij steeds zelf aan en installeert deze op zijn computer. Hij speelt geen gratis of illegale spelletjes op websites. Om muziek of filmpjes te downloaden gebruikt Ruben een gratis programma dat hij heeft kunnen installeren.
Toen hij de laptop aankocht was er reeds de virusscanner McAfee geïnstalleerd op zijn computer. Deze werkte prima, maar vraagt al wel enkele weken om te betalen voor nieuwe updates. Ruben negeert dit want hij ziet dat de virusscanner nog steeds op zijn computer staat geïnstalleerd.
Wanneer Ruben op Facebook komt heeft hij altijd heel wat ongelezen berichten en meldingen. Deze bekijkt hij altijd snel, antwoordt indien nodig, opent alle links die vrienden doorsturen, bekijkt afbeeldingen waar hij in getagd is, enzovoort.
Ruben moet regelmatig zijn mails nakijken voor zijn voetbalploeg. Soms krijgt hij mails van mensen die hij absoluut niet kent. Deze duidt hij aan als ongewenste mail en verwijdert deze mails zonder te openen.
Ondanks dat Ruben zijn computer nog nieuw is, krijgt hij soms meldingen om updates uit te voeren. Applicaties zoals iTunes en Google Chrome, maar zelfs Windows wil soms updaten. Dit vindt Ruben maar eerder vreemd, want zijn computer is toch nieuw.
Wanneer Ruben naar vrienden gaat neemt hij soms zijn laptop mee. Wanneer hij met internet wil verbinden kiest hij steeds het draadloze netwerk van zijn vrienden waarvoor hij een paswoord nodig heeft. Er zijn echter ook netwerken waar hij op kan zonder paswoord, maar dat wil hij niet.

Soorten malware

Hieronder vind je enkele situaties waarbij iemand geïnfecteerd is geraakt met malware. Noteer de naam van het soort malware.



Situatie 1:
Laura downloadt regelmatig gratis spelletjes op haar computer. Op een bepaalde dag heeft dit voor heel wat problemen gezorgd. Niet alleen de computer van Laura was geïnfecteerd, ook de computer van haar papa en zus hadden malware.

Situatie 2:
Na het installeren van een gratis programma had Bas heel veel last van reclame om zijn computer. Steeds veranderde zijn homepagina in zijn webbrowser en er kwamen overal reclame-popus.

Situatie 3:
Quinten heeft een mail ontvangen waarin vermeld staat dat men een nieuw virus heeft gevonden. Men waarschuwt iedereen om na te kijken of een bepaald bestand op je computer staat. Quinten kijkt dit na en ziet inderdaad dit bestand. Nog net voor hij dit wil verwijderen gaat hij even op Google kijken waarvoor dit bestand dient. Blijkbaar is dit een belangrijk bestand van Windows en mag je dit absoluut niet verwijderen.

Voorzorgsmaatregelen

Noteer van volgende stellingen over voorzorgsmaatregelen bij malware of ze juist of fout zijn

Stelling 1:
Beter geen virusscanner dan een gratis virusscanner zoals Avast of AVG.

Stelling 2:
Updates uitvoeren van het besturingssysteem zoals Windows of Mac OS is altijd aan te raden.

Stelling 3:
Bij mails mag je niet zo maar op een link klikken, bij social media zoals Facebook is dit altijd veilig. Je ziet immers van welke vriend de link afkomstig is.

Stelling 4:
Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende websites is alleen toegelaten wanneer er een hoofdletter, cijfer én speciaal teken in komt.

Stelling 5:
Een firewall zorgt ervoor dat indringers moeilijker in je computer kunnen binnendringen.